Wat is ANCA geassocieerde vasculitis?
Vasculitis is een ontstekingsproces van de bloedvaten dat vaak leidt tot afsluiting van de vaten. Het gevolg hiervan is dat er een zuurstoftekort ontstaat in de weefsels die afhankelijk zijn van de bloedtoevoer van deze bloedvaten. Soms is vasculitis beperkt tot één orgaan maar het kan ook meerdere organen aantasten. Er zijn verschillende vormen van vasculitis. Bij ANCA geassocieerde vasculitis (AAV) gaat het om vasculitiden van de kleinere bloedvaten waarbij vaak ANCA’s (een bepaald soort antilichamen in het bloed) in het bloed te vinden zijn. De volgende ziektes behoren tot ANCA geassocieerde vasculitis:
• Granulomateuze polyangiitis (GPA, voorheen ziekte van Wegener)
• Microscopische polyangiitis (MPA)
• Eosinofiele granulomateuze polyangiitis (eGPA, voorheen ziekte van Churg-Strauss)

Cijfers
Het is onduidelijk hoeveel mensen in Nederland de diagnose ANCA geassocieerde vasculitis hebben. De schatting is dat de diagnose elk jaar zo’n 350 keer wordt gesteld. De gemiddelde leeftijd varieert tussen de 40 en 70 jaar en de ziekte komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Omdat bij patiënten met een ANCA geassocieerde vasculitis de kleine bloedvaten ontstoken raken, geven de meest doorbloede organen van het lichaam – zoals de nieren, longen en hersenen – de ernstigste klachten.

Ziektespecifieke informatie over AAV
Op de website van ReumaNederland, de Vasculitis Stichting en de NVLE vindt u meer informatie over ANCA geassocieerde vasculitis.

Werkgroep AAV
Verschillende zorgverleners en patiënten hebben een bijdrage geleverd aan ARCH en maakten deel uit van onze werkgroepen. Hier vindt u een overzicht.

Consensusdocument

Het consensus-document over de diagnose en behandeling van AAV is gepubliceerd in Netherlands Journal of Medicine. Heeft u vragen over het document dan kunt u contact opnemen met Ebru Dirikgil via e.dirikgil@lumc.nl.

Vragen?